2021. augusztus 31., kedd

Abszurd történelmi szituációk


Évfolyam: 11.
Munkaforma: csoportmunka - 3 fős csoportok
A feladatot tanév eleji/tanév végi ismétléshez javaslom.


Feladatleírás: A tanulók három fős csoportokban dolgoznak. Az első csoport húz egy kártyalapot, majd elvonul megbeszélni a kártyán található szituációt, amit el kell majd játszaniuk az osztálytársaik előtt. A felkészülésre 3 perc áll rendelkezésre. Az osztálytársak feladata, hogy kitalálják a látott jelenetből, hogy az melyik történelmi korszakkal kapcsolatos, kiről szól a szituáció és miért tekinthető abszurdnak. Amelyik csoport először kitalálja a jó válaszokat, megszerzi a kártyalapot és húzhat egy újat, ami egy új szituációt tartalmaz. A játék addig játszható, amíg az összes kártya (18 lap) el nem fogy. A játék végén minden kártya egy pontot ér, kivéve azokat, amelyiken emoji/kép található, mert azok két pontot érnek. A csoportok összeszámolják a kártyáikat: a legtöbb pontszámot szerző csoport nyer. 

Azokat a kifejezéseket, amelyek a kártyákon félkövér betűkkel szerepelnek nem lehet kimondani az egyes jelenetekben. 

A JOKER kártyalapok kihúzása esetében a tanulók maguk találnak ki egy abszurd szituációt a közösen tanult történelmi események alapján, és azt kell eljátszaniuk a többieknek. Ezek a kártyalapok három-három pontot érnek. 

BÓNUSZ JÁTÉK: A kártyák hátoldalán egy-egy részlet található a Halászbástya (budai Vár) közelében található Szent István-szobor fényképéről. Amennyiben az összes kártyalap gazdára talált és a tanulók összeszámolták a pontszámaikat, a kártyákat közösen összeilleszthetik. Amelyik csoport először kitalálja, hogy kit ábrázol a szobor és az hol található, további öt pontot kap.

A szituációkat tartalmazó PDF dokumentumot IDE kattintva érheted el. 

Tipp a nyomtatáshoz: A letöltött dokumentumot kétoldalasan nyomtassuk ki, majd lamináljuk azt. Ezt követően vonalzó és sniccer segítségével vágjuk ki a kártyákat. 

A játék kártyalapjai

A kártyák hátoldalán található kép forrása. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése