2017. május 12., péntek

Podcast - A tatárjárás és a muhi csata

A muhi csata emlékműve
Mostani blogbejegyzésem a podcastokkal foglalkozik, ugyanis azt a feladatot kaptuk, hogy készítsünk egy ilyen hanganyagot és azt építsük be valahogyan egy tanórába. Igazából mi ezt már meg is tettük egy mikrotanítás keretein belül, ahol a podcastunk nagy sikert aratott. Mielőtt azonban belevágnék, itt van maga a podcast:


A feladatot egy nagyon jó barátommal, szaktársammal, Molnár Tamással közösen oldottuk meg, felbuzdulva a korábbi közös munkánk eredményén. Elsősorban a muhi csatával foglalkoztunk, azt próbáltuk egy beszélgetésbe beágyazni, s ezt a beszélgetést felhasználva tevékenykedtetni a diákokat. A témára azért esett a választásunk, mert mindkettőnk egyik kedvenc kora a középkor, s mivel a tatárjárás és annak eseményei fajsúlyosan szerepelnek mind a közép-, mind az emelt szintű érettségi követelményrendszerben, így a téma feldolgozása véleményünk szerint kifejezetten szerencsés.

A podcast előkészítése s maga a munka nem volt túlzottan bonyolult. Egyik délután Tomi átjött hozzám a  kollégiumba, ahol laptop elé ülve megírtuk a szöveg vázát, majd azt alakítottuk, formáltuk saját szájízünkre. Miután ezzel megvoltunk összepróbáltuk a szöveget, megpróbáltuk spontánná tenni s felvettük a nyers verziókat. A zenét nem alávágással oldottuk meg, hanem azt is felvettük a beszéddel együtt. A videó megszerkesztéséhez a Windows Movie Maker-t használtuk. A feladat során nagyon jól éreztük magunkat, jókat nevettünk a bakikon.

A feladat során megtanultam azt, hogy hogyan kell úgy beszélni, hogy az a diákok számára is érthető legyen, ugyanis nem mindegy, hogy egy ilyen történelmi eseményt hogyan mondunk el nekik, hogyan dolgozunk fel velük. Mivel már ez bemutatásra került s láttuk ennek megvalósulását élesben, így tudom, hogy nem alkottunk rossz produktumot, hiszen a rajzok alapján (amiket készítettek a csatáról), az tükröződik vissza, hogy közérthetően fogalmaztunk. A kommunikációs kompetenciánkat tehát mindenképpen fejlesztette a feladat.

Példa a podcast alkalmazására:

Tantárgy: Történelem és állampolgári ismeretek 
Célcsoport, korosztály, létszám: 9. évfolyam, 14-15 éves diákok, létszámfüggetlen
Munkaforma: csoportmunka
Elsajátítandó tananyag: 
  • A tatárjárás és az ország újjáépítése IV. Béla idején.
  • Fogalmak, adatok: őshaza, kun, szerviensek, hiteles helyek, familiaritás, hospesek, nádor, II. András, IV. Béla, Vereckei-hágó, Muhi, Buda, 1235-1270, 1241-42.
Fejlesztendő tanulói kompetenciák: 
  • Digitális kompetencia; Szociális és állampolgári kompetencia; Hatékony, önálló tanulás; 
  • Információk gyűjtése és önálló rendszerezése, értelmezése. Tanultak felhasználása új feladathelyzetben.
  • Híres emberek, történelmi személyek jellemzése, feltevések megfogalmazása a cselekedeteinek mozgatórugóiról (pl. IV. Béla tatárjárást követő politikája)
  • Tanult események, jelenségek topográfiai meghatározása térképen.
  • Egyszerű térképvázlatok rajzolása információforrások alapján. (Pl. a tatárjárás, muhi csata)
Feladatkiírás, teendők:
Figyelmesen hallgassátok meg az alábbi beszélgetést, mely a tatárjárásról, a Muhi csatáról, valamint IV. Béláról fog szólni! Különösen figyeljetek a csata leírására, a csata helyszíni adottságaira, illetve a két sereg felállására, mozgásaira. Feladatotok a hanganyag meghallgatása után folyamatábra rajzolása Microsoft Paint (vagy egyéb online vagy offline alkalmazás) segítségével, ahol a két sereg táborait, azok felállását, valamint mozgásait jelölitek, illetve a csata természetföldrajzi környezetét is megrajzoljátok. A rajzokat küldjétek el nekem emailben, s a kivetítéssel párhuzamosan prezentáljátok azt osztálytársaitok előtt!

Értékelési szempontok:
A feladatra maximum 25 pont adható,  mely a következő elemekből tevődik össze:
  1. Kreativitás, összhatás (pl. a csata színesen, ötletesen van megrajzolva, az azon szereplő ábrák alaposan kidolgozottak) - 4 pont
  2. A tartalom minősége (pl. a rajz valóban az elhangzottakra épít, s azon ténylegesen a muhi csata jelenik meg a valós történelmi eseményeket visszaadva) - 8 pont
  3. Kötelező formai elemek: (pl. a rajzon szerepel IV. Béla, a szekérvárak, a magyarok és a tatárok, a Sajó folyó, a gázló, stb.) - 10 pont
  4. Határidő, bemutató (pl. a feladat időben elkészül és bemutatásra kerül, annak prezentálása alapos) - 3 pont

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése