2020. december 14., hétfő

A tengervíz mozgásai - a tengerjárás

A kép forrása.
Kulcsszavak: Hold, tenger, tengerjárás, apály, dagály, árapályjelenség, Franciaország

Munkaforma/módszer: otthoni egyéni munka

Fejlesztendő kulcskompetenciák: anyanyelvi kommunikáció; a tanulás kompetenciái (hatékony, önálló tanulás); matematikai, gondolkodási kompetenciák

Használt digitális médiumok: internetes hírportál, time-lapse videó

Segédanyag: a cikkhez és a videóhoz kapcsolódó kérdések, feladatok, valamint megoldások – Link

Időkeret: 30 perc

Feladatleírás

Válaszold meg a feladatlap kérdéseit a videó és a cikk segítségével!

Javaslat pedagógusok számára

A feladat házi feladatként és órai munkaként is feldolgozható. A videó tanítási órán is levetíthető. Felhívhatjuk a tanulók figyelmét a time-lapse videó sajátosságára, hogy a hosszú idő alatt felvett eseményeket, jelenségeket rövid időn belül játsza le. Így a film az idő múlását gyorsítva mutatja, a valóságban az árapályjelenség nem érzékelhető úgy, ahogyan a videóban, az sokkal több időt vesz igénybe. 

Értékelés: tanári értékelés írásban, a számításos feladat közös ellenőrzése.

Elvárt teljesítmények: a tanulók tudják térképen elhelyezni a videóban és a cikkben olvasott kolostor helyszínét, lássák annak társadalomföldrajzi vonatkozásait (pl. ENSZ – UNESCO, turizmus). Ismerjék fel a szöveg és a film segítségével, hogy a tengerjárás (árapályjelenség) teszi különlegessé a helyszínt, lássák a jelenség kialakulásának okát (Hold vonzóereje, centrifugális erő). A középkori szituáció segítségével ismerjék fel az árapályjelenség mindennapokra gyakorolt hatását és lássák a helyzet megváltozását napjainkra. 

A feladat a "Hatékony földrajztanulás digitális és online médiumok segítségével" című TDK-dolgozatom keretein belül készült. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése