2020. december 5., szombat

Nemzetközi szervezetek

A kép forrása. 

Kulcsszavak: nemzetközi szervezet, ENSZ, FAO, Greenpeace, NATO, UNESCO, WHO, WTO, WWF, éghajlatváltozás

Munkaforma/módszer: páros munka

Fejlesztendő kulcskompetenciák: anyanyelvi kommunikáció; személyes és társas kapcsolati kompetenciák; a tanulás kompetenciái (önálló és társas tanulás)

Használt digitális médiumok: videó- és reklámfilmek; nemzetközi szervezetek honlapjai

Segédanyag: tanulóknak kiadható táblázat a feladat megoldásához (A/3) - Link, QR-kódokat és logókat tartalmazó nyolc különálló, kinyomtatható lap (A/5) – Link

Időkeret: 35 perc

Feladatleírás

Rendeződjetek párokba, majd osszátok fel magatok között a nyolc nemzetközi szervezetet aszerint, hogy melyikkel szeretnétek foglalkozni (4-4 szervezet jut mindkettőtöknek)! Az osztályterem bizonyos pontjain QR-kódokat tartalmazó lapokat találhattok kiragasztva. Olvassátok be a QR-kódokat a telefonotokkal! Az egyes kódok mögött érdekes információkat olvashattok az adott szervezetről, vagy azzal kapcsolatos videókat, reklámfilmeket tekinthettek meg. Az a feladatotok, hogy kitöltsétek a kiosztott táblázatot a QR-kódok mögött és az internet más helyein található információk alapján. A kitöltést követően ismertessétek az egyes szervezetek jellemzőit párotokkal: tegyetek fel egymásnak olyan kérdéseket, amik a „Mi/Ki? Hol? Mikor? Miért? Milyen? Hogyan?” kérdőszavakkal kezdődnek!

Javaslat pedagógusok számára

A QR-kódokat tartalmazó lapokat érdemes színesben kinyomtatni, majd laminálni azokat – így többször is felhasználhatóvá válnak. A QR-kódok mögött található videókat, honlapokat kigyűjtöttem külön dokumentumban is, ezzel is könnyítve a feladat átláthatóságát a tanárok számára. Ez a dokumentum egyéb oldalakat, illetve egyéb szervezeteket is tartalmaz - LinkA feladat többnyire a közelmúltban készült videókat tartalmaz, így érdemes lehet a felhasználás előtt átnézni és – ha szükségesnek érezzük – aktualizálni azokat. 

Értékelés: tanári értékelés írásban – a tanulók által kitöltött táblázatok ellenőrzése

Elvárt teljesítmények: a tanulók megismerkedjenek néhány olyan nemzetközi szervezettel, amelyekkel a mindennapjaikban is találkozhatnak. Tudjanak különbséget tenni az ENSZ szakosított szervezetei (pl. UNESCO, FAO) és egyéb szervezetek (pl. WWF) között. Lássák át egy-egy szervezet működését, legfontosabb feladatait, illetve azokat a földrajzi problémákat, amelyek megoldásán dolgozik a szervezet, és ezeket helyesen tüntessék fel a táblázat megfelelő celláiban.   

A feladat a "Hatékony földrajztanulás digitális és online médiumok segítségével" című TDK-dolgozatom keretein belül készült. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése